De vraag die ons het meest gesteld wordt is ”hoe krijgen we mensen en organisaties in beweging om bij te dragen aan het oplossen van complexe vraagstukken?”
Woorden met dubbele betekenissen geven soms leuke inzichten. Het Engelse woordje ‘pay’ wordt niet alleen gebruikt in de zin van betalen. Engels kent ‘pay money’, maar ook ‘pay attention’.
Het speelveld van de markteconomie heeft zijn eigen besturingssysteem bestaande uit gewoonten, wetten, afspraken over hoe we zaken met elkaar organiseren en regelen. De meeste mensen stellen daar geen vragen bij.
Gemeenten kiezen niet vaak voor een integrale aanpak. Mensen hebben nu eenmaal een gezonde behoefte om het werk klein en behapbaar houden. In onze visie hoeft het een het ander niet uit te sluiten.
Een systeemontwerp benoemt slimme manieren om op een duurzame manier waarde in een stad of tussen stad en ommeland uit te wisselen. Hierdoor kan een stad beter voor zichzelf zorgen.
Om een complex maatschappelijk vraagstuk op te lossen is transformatie van een onderliggend systeem noodzakelijk. Wij gebruiken vaak de metafoor ”van rups naar vlinder” om uit te leggen hoe dat werkt.
Al jarenlang zagen wij dat de huidige economie en samenleving niet goed meer werkte. Ook wilden wij ons persoonlijk leven en werk veel meer integreren tot een geheel. Zo ontstond Transitiereizen, een way of life met een kvk-nummer.
Stel een wijk bestaat uit 1.000 huishoudens die gedurende de vijf zomermaanden 1 krop sla per week kopen. Stel dat die krop sla € 1,- kost. Hoeveel sla wordt er dan omgezet in deze wijk?