Tools en concepten

De all inclusive wijk is ons conceptueel kader en beschrijft hoe een inclusieve samenleving, een duurzame leefomgeving en een waardevolle economie lokaal gerealiseerd kan worden.

We ontwerpen modellen om de werking van nieuwe systemen, organisatiestructuren en werkvormen te begrijpen en uit te leggen. Bijvoorbeeld met het Drijfverenpalet of de Netwerktaart. Onze modellen maken complexiteit eenvoudig doordat ze heel precies benoemen wat nieuwe leidende principes zijn, hoe netwerkorganisaties werken, waarom ze noodzakelijk zijn en wat de verschillen zijn met de oude manier van denken en werken. Onze modellen ondersteunen bij het organiseren van draagvlak, samenwerking en beleidsvorming.

We ontwerpen processen en tools voor complexe opgaven zoals de energietransitie, brede welvaart of integrale gezondheid. Met onze aanpak ondersteunen we transitieteams die in een organisatie en/of gebied aan de slag willen met organisatieverandering of het ontwikkelen van lokale voorzieningen in wijken en gebieden. Bijvoorbeeld met onze aanpak aardgasvrije wijk of onze routekaart voor het ontwikkelen van zorgzame buurten. We hebben een grote toolbox met werkvormen en instrumenten. Waar nodig zetten wij ook systemische en energetische tools en werkvormen in, met name om de onderstroom en weerstand in transitieprocessen te benoemen.

We visualiseren en conceptualiseren nieuwe idee├źn tot uitrolbare concepten en businesscases. Er is soms letterlijk nog geen taal voor de nieuwe mogelijkheden die zich aandienen. We geven zicht op de waarde van nieuwe begrippen als sociaal ondernemen, business to community, lokaal eigenaarschap, integraal financieren of brede welvaart. We maken inspirerende publicaties en presentaties, geven workshops en ontwikkelen zelf waardeproposities in de praktijk. Dit geeft draagvlak voor het werk van pioniers, gemeenschappen en transitieteams die vol in de frontlinie van de transitie staan.

  • Modellen en visuals
  • Procesontwerp en gebiedsaanpak
  • Integrale organisatiemodellen, valuecases en businesscases
  • Tools voor transitie