Energiegemeenschap Nije Nuts Nijmegen

Nije Nuts is een burgerinitiatief in het Rijk van Nijmegen. Doel: het ontwikkelen van een energiegemeenschap met eigen energievoorzieningen. Een zelfvoorzienend smartgrid dus voor de productie, opslag, distributie en handel in energie. Lokaal eigenaarschap en een betrokken gemeenschap (van inwoners, organisaties, bedrijven) is daarbij het vertrekpunt.

Sinds 2022 werkt Transitiereizen als partner mee in het consortium, samen met Wiek II, HAN, Radboud Universiteit, Rijk van Nijmegen 2025. Onze rol: het leveren van kennis, tools en procesbegeleiding voor de benodigde sociaal-economische ontwikkelingen.

We werken aan vragen als ''Hoe organiseer je lokaal eigenaarschap? Wanneer zijn mensen bereid de wasmachine een uurtje later aan te zetten als dat in het geheel beter is? Hoe organiseren we het werk dat gedaan moet worden? Hoe organiseren we een community waar mensen vanuit intrinsieke motivatie eigen voorzieningen willen bouwen en gebruiken? Hoe bestuur je een community owned energie smartgrid?'' Een prachtige uitdaging waar we zelf ook weer veel van leren.