Hillegom-Lisse-Teylingen – Zorgzame Buurten

In 2023 januari hebben we het kwartiermakerschap verzorgd voor de inrichting van Zorgzame Buurten in de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. Doel: de ouderenzorg lokaal en informeel organiseren. We doen dit werk samen met gebiedsontwikkelaar en netwerkbouwer Yvonne Haneman van Ground8.

Het was de bedoeling om de professionele organisaties in het Wonen Welzijn en Zorgdomein visie en tools aan te reiken om samenwerking te kunnen organiseren met burgerinitiatieven en actieve inwoners. Samenwerken gaat niet vanzelf, daar heb je een andere mindset en een andere (integrale!) organisatiestructuur voor nodig. En die moet ontwikkeld worden. Denk aan sociale netwerken en sociale ondernemingen, bijvoorbeeld buurtklusbedrijven of buurthuiskamers.

We organiseerden eenmaal per maand een Community of Practice voor de brede coalitie van professionele organisaties en waren in het gebied actief om burgerinitiatieven bijeen te brengen. Inmiddels zijn we in drie pilotbuurten echt aan de slag om Zorgzame buurten in te richten. Meer weten? Lees het interview met kwartiermaker Patricia op de website van het Wijksamenwerkingsverband Hillegom.

Lees het interview.