zingeving en meesterschap
Ook zingeving en meesterschap houden elkaar vast in een lemniscaat.
Zingeving (soul) gaat over van betekenis willen zijn, iets doen in dienst van wat groter is dan jijzelf. Wat is de betekenis van het gebied voor haar bewoners en wat betekent het gebied voor haar omgeving, voor het grotere geheel? Wat is het verhaal van het gebied? Door verleden en heden in beeld te brengen en de toekomst te visualiseren, ontstaat een verhaal dat de identiteit en verbinding van de wijk versterkt. Dat geldt ook voor een buurt, een straat of een bewoner.
Meesterschap (body) gaat over het beste in jezelf ontwikkelen in iets dat ertoe doet: het beste van het gebied ontwikkelen door het beste van bewoners en het beste van organisaties in de wijk te ontwikkelen en met elkaar te verbinden.
Procesontwerp voor integrale gebiedsontwikkeling
De intrinsieke drijfveren vormen de onderlegger voor ons procesontwerp voor integrale gebiedsontwikkeling, waarmee we werken in wijken en dorpen.
We haken meestal aan in de fase dat er in een wijk of gebied of gemeente een idee of een droom ligt. Bijvoorbeeld in de Geitenkamp in Arnhem: ”Kunnen we een leeggekomen basisschool maatschappelijk herbestemmen zodaning dat het gebouw gaat bijdragen aan de ontwikkeling van de wijk?’ In de initiatieffase, ga je woorden geven aan het idee. Je gaat in gesprek met mensen, kijken of er draagvlak is. Vervolgens kun je samen de intentie uitspreken om een volgende stap te zetten. Je stapt dan de verkenningsfase in. Wat je precies gaat verkennen bepaal je samen. Je gaat open kijken naar wat er allemaal is, je schetst een lonkend perspectief en gaat in gesprek met partners die kunnen helpen bij de realisatie. Aan het einde van deze fase heb je zicht op de opgaven en de belangen en bijdragen van partners daaraan, uitgangspunten voor samenwerking, de waarden in de wijk, een verhaal over het verleden, heden en toekomst van de wijk. Vervolgens kun je gaan ontwerpen en plannen maken. In de vierde fase ga je over tot uitvoering.